Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

UUDET OPPILAAT


Astangajooga aloitetaan alkeiskurssilla. Kurssi alkaa kolmen tunnin intesiivillä ja harjoittelu jatkuu 6 viikonajan ohjatuilla alkeet viikkotunneilla 2 kertaa viikossa. Lue lisää alkeiskursseista ja ilmoittaudu mukaan. Seuraavat alkeiskurssit :

25.8-6.10.2019

8.9-20.10.2019

ASTANGAJOOGA

Lähde: Petri Räisänen/ashtangabook.com

"Astangajoogaa luonnehditaan usein liikunnalliseksi, fyysiseksi ja dynaamiseksi joogaksi. Tämä onkin totta, jos ajattelee asentoharjoituksen vaativuutta ja näyttävyyttä sekä sen lihaskuntoa, terveyttä ja elinvoimaa lisäävää vaikutusta. Astangajooga on kuitenkin paljon muutakin kuin kehoa venyttävä ja voimistava harjoitus. Kun jooga-asentoihin yhdistetään tietoinen hengitys, katseen kohdistaminen ja mielen keskittäminen, harjoitus paitsi kehittää hyvää kehonhallintaa myös parantaa aistien hallintaa ja laajentaa tietoisuutta omasta itsestä. Sri K. Pattabhi Joisin mukaan astangajooga on polku, joka johtaa meidät kohti omaa todellista olemustamme.

Astangajooga tarkoittaa kahdeksaa haaraa, jotka tietäjä Rishi Patanjali kirjoitti aforismien muotoon teokseensa Yoga Sutra jo noin 2000 vuotta sitten. Hänen tekstinsä pohjautuvat kuitenkin vielä vanhempiin kirjoituksiin eli vedoihin sekä niitä edeltäneeseen ns. oraaliseen kauteen, jolloin opetukset kulkivat ainoastaan suullisena perimätietona gurulta oppilaalle.

Astangajoogassa yhdistyvät useat joogan lajit. Se on 99-prosenttisesti käytännön harjoitusta, joka koostuu asento- ja hengitysharjoituksista sekä tiettyjen suotuisten asenteiden (yama ja niyama) noudattamisesta. Joogateoria, jota voi lukea aidoimmillaan vanhoista pyhistä kirjoista, käsittää vain murto-osan harjoituksesta. Kirjat voivat osoittaa meille joogan tien, mutta käytännön harjoitus on ainoa tapa puhdistaa kehon ja mielen tukokset, aktivoida fyysiset, henkiset ja mielen voimavarat sekä saavuttaa sisäinen rauha ja onnellisuus.

Joogaharjoitus perustuu pitkälti hengitykseen ja siihen, että prana eli puhdas ilma puhdistaa ja elävöittää kehoa ja mieltä. Hengityksen ja asentojen yhdistäminen vinyasa-menetelmän avulla sekä lihaslukkojen (mula bandha ja uddiyna bandha) supistaminen lämmittävät kehoa kokonaisvaltaisesti, jolloin sen venyttäminen on mielekästä ja turvallista. Lämpö ja hikoilu puolestaan käynnistävät perusteellisen puhdistumisen, jossa ovat mukana niin sisäelimet, lihakset ja hermojärjestelmä kuin aistielimet, aivot ja mielikin."

SRI K. PATTABHI JOIS

Pattabhi Jois (1915-2009) kehitti astangajoogasta maailmanlaajuisesti tunnetun harjoituksen kuuluisan joogamestarin ja oman gurunsa Sri T. Krishnamacharyan opetusten pohjalta. Jois perusti vuonna 1948 astangajoogan tutkimuskeskuksen (AYRI, Ashtanga Yoga Research Institute) Etelä-Intiaan Mysoren kaupunkiin ja johti keskusta kuolemaansa saakka. Joisin elämäntyötä instituutin johtajana jatkaa hänen tyttärenpoikansa R. Sharath Jois. Sharath Jois (1971-) syntyi suurten joogien perheeseen ja oppi ensimmäiset jooga-asentonsa seitsenvuotiaana. Sharath alkoi avustaa isoisäänsä Ashtanga Yoga Research -instituutissa 19-vuotiaana ja on jatkanut isoisänsä elämäntyötä instituutin johtajana tämän kuoleman jälkeen. Sharath on Pattabhi Joisin ainoa oppilas, joka on opiskellut tämän kanssa astangajoogan kaikki kuusi asentosarjaa.


PARAMPARA

Parampara on sanskritia ja tarkoittaa perimyslinjaa eli tiedon siirtymistä sukupolvelta toiselle tai gurulta oppilaalle. Sitä noudattamalla harjoitus siirtyy eteenpäin ehjänä ja muuttumattomana. Paramparan prosessi vaatii vuosien opiskelua kokeneen opettajan kanssa.


KUUPÄIVÄT

Perinteen mukaan kuupäivät ovat lepopäiviä. Astanga Shalassa kuunpäivinä pidetään normaalisti viikkotunnit. Halutessaan viikkotunnin voi hyvittää pois millä tahansa toisella viikkotunnilla.
MANTRAT

Astanga mantra
Oṃ
vande gurūṇāṃ caraṇāravinde
sandarśita svātma sukhāva bodhe
niḥ śreyase jāṅgalikāyamāne
saṃsāra hālāhala mohaśāṃtyai

ābāhu puruṣākāraṃ
śaṃkhacakrāsi dhāriṇam
sahasra śirasaṃ śvetaṃ
praṇamāmi patañjalim
Oṃ


Mangala mantra

Oṃ
svasti prajābhyaḥ paripālayantāṃ
nyāyena mārgeṇa mahīṃ mahīśāḥ
gobrāhmaṇebhyaḥ śubhamastu nityaṃ
lokāssamastāḥ sukhino bhavantu
Oṃ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥOHJATTU ALKEET

kesto 1h

Ohjatut alkeet tunnit sisältyvät aina alkeiskursseihimme.

Ohjatulla Alkeet tunneilla tehdään aurinkotervehdykset, koko astangajoogan seisomasarja, osa päättävävistä asanoista ja tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen.

Tunnin rytmi on rauhallinen ja astangajoogan perusteisiin painottuva. Alkeet tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen turvallisesti ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi. Ohjattu alkeet tunti on tarkoitettu aloittaville tai kertausta kaipaavalle, aiemmin alkeiskurssin käyneelle.

OHJATTU TASO I

kesto 1h15min

Ohjattu taso I tunnit ovat ohjattu alkeet tunteja edistyneempiä. Tunnin rytmi on aavistuksen nopeampi, mutta edelleen opetus on astangajoogan perusteisiin painottuva ja tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen turvallisesti ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi.

Ohjatulla taso I tunnilla tehdään aurinkotervehdykset, koko astangajoogan seisomasarja , istumasarjaa janushirsasana A:han asti, päättävät asanat saavat jatkoa mm. päälläseisonnan valmistelevat liikkeet ja tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen. Taso I on sinulle, joka kaipaat harjoitukseesi jo lisää haastetta. Taso I tunneille voit siirtyä alkeiskurssin jälkeen. Siirtyminen ei ole edellytys ja joogaaja voi jatkaa ohjattu alkeet tunneilla halutessaan pidempään tai siirtyä suoraan mysore harjoitteluun. Mysore harjoitteluun siirtyessä on hyvä valita viikkotunneiksi sekä ohjatun tunnin että mysore tunnin.

OHJATTU TASO II


Kesto 1h30min


Tunnilla tehdään koko seisomasarja ja istumasarjaa navasanaan asti. Loppuliikkeisiin lisätään myös halasana,karnapidasana ja shirsasana. Tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen.

Ohjattu taso II tunnit ovat ohjattu taso I tunteja edistyneempiä. Nyt seisomasarjan perusteet ja linjat ovat sinulle jo tuttuja. Taso II tunti on astangajoogan perusteisiin painottuvaa istumasarjan asanoissa, nostoissa. Taso II tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen uudet asanat turvallisesti ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi.Taso II on sinulle, joka kaipaat harjoitukseesi jo lisää haastetta ja olet harjoitellut pidempään taso I tunneilla ja mahdollisesti harjoittelet jo mysore tunneilla. Taso II tunneille voit siirtyä astangajooga jatkokurssin jälkeen. Siirtyminen ei ole edellytys ja joogaaja voi jatkaa ohjattu alkeet tai taso I tunneilla halutessaan pidempään tai siirtyä suoraan mysore harjoitteluun. Mysore harjoitteluun siirtyessä on hyvä valita viikkotunneiksi sekä ohjatun tunnin että mysore tunnin.Shirsasana eli päälläseisonta tulee osaksi taso II tunnin harjoitusta ja shirsasanan oppii parhaiten päälläseisonta- kurssilla tai mysore tunnilla, jossa Pauliina opettaa päälläseisonnan sinulle henkilökohtaisesti perusteista alkaen.