Patañjalin joogasutran mukaan joogan harjoittajan on mahdollista vapautua mielen ja kehon esteistä noudattamalla näitä kahdeksaa haaraa.
1. YAMA: itsehillintä
2. NIYAMA: asenteet
3. ASANA: asento ; ryhti, bandha lihaslukot, rakenne
4. PRANAYAMA: pranan tietoista ohjausta eli hangityksen säätelyä ja pitkittämistä, avaten tukkeumat ja energia pääsee virtaamaan vapaasti
5. PRATYAHARA: aistien keskittyminen
6. DHARANA: mielen keskittyminen
7. DHYANA: meditaatio8. SAMADHI: yhteys korkeimpaan tietoisuuteen
Mitä astangajooga on?
Astangajooga on käytäntö ja filosofia, joka tähtää ihmiskunnan fyysiseen, psyykkiseen ja henkiseen terveyteen ja kehitykseen. Jooga on yksi Intian kuudesta pääfilosofisesta koulusta. Se kirjoitettiin ensin muistiin Shastrasissa (vanhoja intialaisia hengellisyyteen erikoistuneita tekstejä), mutta sitä on pidetty elossa sukupolvelta toiselle tuhansien vuosien ajan siirtämällä se Guru-Shisya-perinteen kautta, jota kutsutaan myös Paramparaksi (perinteeksi). Ashtanga jooga ei ole sidottu mihinkään uskontoon, poliittisiin suuntauksiin tai muihin yhdistyksiin, vaikka shastrailla on oma määritelmänsä Jumalan ulkonäöstä. Mikä tärkeintä, tämä jooga perustuu syvään perinteeseen, jossa kunnioitetaan teoriaa, käytännön kokemusta ja opetuksia.
Astangajooga määritellään usein intensiiviseksi, urheilulliseksi ja dynaamiseksi joogan muodoksi. Tämä on monella tapaa totta, vaikka Astanga tekee paljon muutakin kuin vahvistaa ja venyttää kehoa. Harjoittelemalla herkkää tietoista hengitystä, dristiä (katselupisteestä) ja bandhoja (energialukot) voidaan kehittää tietoisuutta sekä kehossa että mielessä. Monille harjoittajille astangajoogaa voidaan pitää polkuna, joka johtaa meidät meissä kaikissa asuvaan henkeen ja on itse asiassa luonteemme.
Muinaisista teksteistä löytyvän joogafilosofian lukeminen ja opiskelu on vain murto-osa käytännöstä. Kirjat voivat näyttää meille joogan polun, mutta käytännön harjoittelua tarvitaan kehon ja mielen puhdistamiseksi tukosista, vapauteen ja onnellisuuteen johtavan fyysisen, henkisen uudistumisen aktivoimiseksi.
Mitä hyötyä siitä on?
Astangajooga on hyödyllinen kaikille kiinnostuneille. Harjoittelet omalla tasollasi ja omalla ajoituksellasi, kuuntelet omaa kehoasi, omaa hengitystäsi ja mieltäsi. Harjoittelun motivaation ylläpitämiseksi on tärkeää, että kehityt sinulle sopivaan tahtiin, etenet rauhallisesti ja tasaisesti. On tärkeää vastustaa halua vertailla itseään muihin, sillä jokainen hyötyy harjoituksesta omalla tavallaan.
On odotettavissa, että harjoittelu tuo jonkin ajan kuluttua positiivisen muutoksen harjoittelijan kehoon ja mieleen ja jopa elämäntapavalintoihin kuten ruokavalioon ja kokonaisvaltaiseen terveyteen. Kun harjoittelijan luottamus käytäntöön kasvaa, käytäntö kehittyy luonnollisesti.
On oudon paradoksaalista, että usein mitä enemmän edistyt harjoituksessa, sitä vähemmän sinulla on pakkomielle saavuttamistarpeesta. Kärsivällisyyttä viljellään. Pienet askeleet eteenpäin, sekä fyysisesti että psyykkisesti, poistavat epäilykset ja antavat energiaa jatkaa polkua pitkin. Yritä huomioida edistymisesi, samalla kun annat itsellesi luvan "taantua", sillä edistyminen ei aina mene eteenpäin. Joskus voi olla tarpeen mennä "taaksepäin" kehon energiatasapainon palauttamiseksi. Oikealla asenteella jooga on tietty tie todellisen itsesi kohtaamiseen, jossa ollaan onnellinen ja jo tyytyväinen elämään sellaisena kuin se on.
Astangajoogan harjoittamisen tavoitteena ei ole, että unohdat ulkomaailman ja kehität pakkomielteisen huomion oman kehosi ja mielesi sisäiseen maailmaan. Vältä fanatismin vetovoimaa. Joogan tulee olla tuen ja voiman lähde jokapäiväiseen elämääsi ja parantaa elämäsi laatua kaikilla tasoilla. Mitä tulee siihen, kuinka monta asentoa sinun tulisi suorittaa tai kuinka usein sinun tulisi harjoitella, kuuntele sisäisiä ajatuksiasi ja tunteitasi, kuuntele elämäsi todellisuutta ja kehosi todellisuutta, ja tämän pitäisi auttaa sinua päättämään, mihin lopettaa ja kuinka paljon harjoitella.
Milloin harjoittelemme?
Perinteisesti harjoituksia tehdään kuusi aamua viikossa, ja lauantai on lepopäivä. Lepopäiviä pidetään myös täysi- ja uudenkuun aikana sekä vapaapäivinä.
Paras aika harjoitella on aamulla, jolloin ilma on rikkain ”pranasta” (elämää antavasta energiasta), mieli ei ole vielä aktivoitunut liiallisella ajattelulla, keho on levännyt ja vatsa tyhjä. Aamuharjoittelu avaa ja virkistää kehoa ja mieltä loppupäiväksi. Toisaalta tiedä, että aamuharjoituksiin tottuminen voi viedä aikaa ja kroppa on usein jäykempi aamulla kuin illalla. Myös iltaharjoittelu on hyväksyttävää, jos se sopii rytmiin tai aikatauluun paremmin tai yksinkertaisesti jos se tuntuu paremmalta.
Olen aloittelija. Miten minun pitäisi aloittaa?
Jos olet vasta aloittamassa, on suositeltavaa, että etsit harjoittelupaikan ammattiopettajan johdolla, mieluiten joogashalassa (joogakeskuksessa tai -huoneessa), joka opettaa perinteistä astanga käytäntöä. Harjoittelu on aina parasta aloittaa kokeneen opettajan valvonnassa, sillä he voivat parhaiten varmistaa kehittymisesi ja käytännön ymmärtämisen. Kirjat voivat esitellä asanan, mutta eivät voi korvata opettajaa, koska ne eivät yksinkertaisesti näe sinua tai ymmärrä sinua koskevia ongelmia tai tarpeita.
ALOITTAMINEN
Pattabhi Jois (1915-2009) teki astangajoogasta maailmanlaajuisesti tunnetun harjoituksen kuuluisan joogamestarin ja oman gurunsa Sri T. Krishnamacharyan opetusten pohjalta. Jois perusti vuonna 1948 astangajoogan tutkimuskeskuksen (myöhemmin nimi muuttui Krishna Pattabhi Jois Ashtanga Yoga -Instituutiksi) Etelä-Intiaan Mysoren kaupunkiin.
KUUPÄIVÄT
Perinteen mukaan kuupäivät ovat lepopäiviä. Kun harjoittelet säännöllisesti 6 kertaa viikossa on tärkeää huomioida kuunpäivät lepopäivinä. Astanga Shalassa kuunpäivinä pidetään normaalisti viikkotunnit. Suosittelemme vain ykkössarjan harjoittelemista kuupäivinä, voimakkaita taaksetaivutuksia ei myöskään suositella tehtävän.
Syyskauden 2023 kuupäivät:
13.11. – Uusikuu
27.11. – Täysikuu
12.12. – Uusikuu
27.12. – Täysikuu
OHJATTU JATKO
Tunnille voit siirtyä kun olet käynyt alkeiskurssin. Tunnilla tehdään aurinkotervehdykset, koko astangajoogan seisomasarja, asanaharjoitus etenee rauhallisesti istumasarjassa ja loppuliikkeet saa jatkoa asteittain, uusina asentoina halasana ja karnapidasana. Tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen uudet asanat ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi. Tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen. Tunnin rytmi on rauhallinen ja astangajoogan perusteisiin painottuva.
Tunnille voit siirtyä kun olet harjoitellut astangajoogaa säännöllisesti useamman kerran viikossa, useamman kuukauden. Tunnilla tehdään aurinkotervehdykset, koko astangajoogan seisomasarja, asanaharjoitus etenee rauhallisesti istumasarjassa ja loppuliikkeet saa jatkoa asteittain. Tunnilla harjoitellaan puolet astangajoogan ykkössarjasta eli Yoga Chikitsasta (navasanaan asti). Loppuliikkeisiin lisätään myös halasana, karnapidasana ja shirsasana. Tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen uudet asanat turvallisesti ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi. Shirsasana eli päälläseisonta tulee osaksi ohjattu tunnin harjoitusta ja shirsasanan oppii parhaiten päälläseisonta- kurssilla tai mysore tunnilla. Tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen.