Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Astanga tarkoittaa kahdeksaa haaraa, joista muodostuu astangajoogan filosofinen perusta.
Patañjalin joogasutran mukaan joogan harjoittajan on mahdollista vapautua mielen ja kehon esteistä noudattamalla näitä kahdeksaa haaraa.

1. YAMA: itsehillintä
2. NIYAMA: asenteet
3. ASANA: asento ; ryhti, bandha lihaslukot, rakenne
4. PRANAYAMA: pranan tietoista ohjausta eli hangityksen säätelyä ja pitkittämistä, avaten tukkeumat ja energia pääsee virtaamaan vapaasti
5. PRATYAHARA: aistien keskittyminen
6. DHARANA: mielen keskittyminen
7. DHYANA: meditaatio8. SAMADHI: yhteys korkeimpaan tietoisuuteen

Mitä astangajooga on?

Astangajooga on käytäntö ja filosofia, joka tähtää ihmiskunnan fyysiseen, psyykkiseen ja henkiseen terveyteen ja kehitykseen. Jooga on yksi Intian kuudesta pääfilosofisesta koulusta. Se kirjoitettiin ensin muistiin Shastrasissa (vanhoja intialaisia hengellisyyteen erikoistuneita tekstejä), mutta sitä on pidetty elossa sukupolvelta toiselle tuhansien vuosien ajan siirtämällä se Guru-Shisya-perinteen kautta, jota kutsutaan myös Paramparaksi (perinteeksi). Ashtanga jooga ei ole sidottu mihinkään uskontoon, poliittisiin suuntauksiin tai muihin yhdistyksiin, vaikka shastrailla on oma määritelmänsä Jumalan ulkonäöstä. Mikä tärkeintä, tämä jooga perustuu syvään perinteeseen, jossa kunnioitetaan teoriaa, käytännön kokemusta ja opetuksia.

Astangajooga määritellään usein intensiiviseksi, urheilulliseksi ja dynaamiseksi joogan muodoksi. Tämä on monella tapaa totta, vaikka Astanga tekee paljon muutakin kuin vahvistaa ja venyttää kehoa. Harjoittelemalla herkkää tietoista hengitystä, dristiä (katselupisteestä) ja bandhoja (energialukot) voidaan kehittää tietoisuutta sekä kehossa että mielessä. Monille harjoittajille astangajoogaa voidaan pitää polkuna, joka johtaa meidät meissä kaikissa asuvaan henkeen ja on itse asiassa luonteemme.

Muinaisista teksteistä löytyvän joogafilosofian lukeminen ja opiskelu on vain murto-osa käytännöstä. Kirjat voivat näyttää meille joogan polun, mutta käytännön harjoittelua tarvitaan kehon ja mielen puhdistamiseksi tukosista, vapauteen ja onnellisuuteen johtavan fyysisen, henkisen uudistumisen aktivoimiseksi.

Mitä hyötyä siitä on?

Astangajooga on hyödyllinen kaikille kiinnostuneille. Harjoittelet omalla tasollasi ja omalla ajoituksellasi, kuuntelet omaa kehoasi, omaa hengitystäsi ja mieltäsi. Harjoittelun motivaation ylläpitämiseksi on tärkeää, että kehityt sinulle sopivaan tahtiin, etenet rauhallisesti ja tasaisesti. On tärkeää vastustaa halua vertailla itseään muihin, sillä jokainen hyötyy harjoituksesta omalla tavallaan.

On odotettavissa, että harjoittelu tuo jonkin ajan kuluttua positiivisen muutoksen harjoittelijan kehoon ja mieleen ja jopa elämäntapavalintoihin kuten ruokavalioon ja kokonaisvaltaiseen terveyteen. Kun harjoittelijan luottamus käytäntöön kasvaa, käytäntö kehittyy luonnollisesti.

On oudon paradoksaalista, että usein mitä enemmän edistyt harjoituksessa, sitä vähemmän sinulla on pakkomielle saavuttamistarpeesta. Kärsivällisyyttä viljellään. Pienet askeleet eteenpäin, sekä fyysisesti että psyykkisesti, poistavat epäilykset ja antavat energiaa jatkaa polkua pitkin. Yritä huomioida edistymisesi, samalla kun annat itsellesi luvan "taantua", sillä edistyminen ei aina mene eteenpäin. Joskus voi olla tarpeen mennä "taaksepäin" kehon energiatasapainon palauttamiseksi. Oikealla asenteella jooga on tietty tie todellisen itsesi kohtaamiseen, jossa ollaan onnellinen ja jo tyytyväinen elämään sellaisena kuin se on.

Astangajoogan harjoittamisen tavoitteena ei ole, että unohdat ulkomaailman ja kehität pakkomielteisen huomion oman kehosi ja mielesi sisäiseen maailmaan. Vältä fanatismin vetovoimaa. Joogan tulee olla tuen ja voiman lähde jokapäiväiseen elämääsi ja parantaa elämäsi laatua kaikilla tasoilla. Mitä tulee siihen, kuinka monta asentoa sinun tulisi suorittaa tai kuinka usein sinun tulisi harjoitella, kuuntele sisäisiä ajatuksiasi ja tunteitasi, kuuntele elämäsi todellisuutta ja kehosi todellisuutta, ja tämän pitäisi auttaa sinua päättämään, mihin lopettaa ja kuinka paljon harjoitella.

Milloin harjoittelemme?

Perinteisesti harjoituksia tehdään kuusi aamua viikossa, ja lauantai on lepopäivä. Lepopäiviä pidetään myös täysi- ja uudenkuun aikana sekä vapaapäivinä.

Paras aika harjoitella on aamulla, jolloin ilma on rikkain ”pranasta” (elämää antavasta energiasta), mieli ei ole vielä aktivoitunut liiallisella ajattelulla, keho on levännyt ja vatsa tyhjä. Aamuharjoittelu avaa ja virkistää kehoa ja mieltä loppupäiväksi. Toisaalta tiedä, että aamuharjoituksiin tottuminen voi viedä aikaa ja kroppa on usein jäykempi aamulla kuin illalla. Myös iltaharjoittelu on hyväksyttävää, jos se sopii rytmiin tai aikatauluun paremmin tai yksinkertaisesti jos se tuntuu paremmalta.

Olen aloittelija. Miten minun pitäisi aloittaa?

Jos olet vasta aloittamassa, on suositeltavaa, että etsit harjoittelupaikan ammattiopettajan johdolla, mieluiten joogashalassa (joogakeskuksessa tai -huoneessa), joka opettaa perinteistä astanga käytäntöä. Harjoittelu on aina parasta aloittaa kokeneen opettajan valvonnassa, sillä he voivat parhaiten varmistaa kehittymisesi ja käytännön ymmärtämisen. Kirjat voivat esitellä asanan, mutta eivät voi korvata opettajaa, koska ne eivät yksinkertaisesti näe sinua tai ymmärrä sinua koskevia ongelmia tai tarpeita.ASANAHARJOITUS
Asana- eli asentoharjoituksessa jooga-asennot tehdään aina samassa järjestyksessä vinyasa-menetelmän mukaisesti. Hengitys yhdistettynä asanoihin ja lihaslukkoihin luo sisäistä lämpöä, joka puhdistaa ja vahvistaa kehoa tehokkaasti.
Joogaharjoitus perustuu pitkälti hengitykseen ja siihen, että prana eli puhdas ilma puhdistaa ja elävöittää kehoa ja mieltä. Tietoinen hengitys ja liike yhdistettynä katseen kohdentamiseen kehittää myös aitien keskittymistä, mielen keskittymistä ja lisää omaa sisäistä tietoisuutta.

ALOITTAMINEN

Uusille oppilaille, jotka eivä vielä ole harjoitelleen astangajoogaa suosittelemme aloituskurssille osallistumista. Kurssilla harjoitellaan astangajoogan periaatteita, opetellaan lyhyt asanaharjoitus. Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat aloittaa astangajoogan harjoittelun ja heille jotka kaipaavat kertausta. Kurssille voi osallistua ilman aiempaa kokemusta joogasta. Aloituskurssin jälkeen voit osallistua ohjattu jatko tunneille tai mysore tunneille.

ALOITUSKURSSIT

Sri K. Pattabhi Jois

Pattabhi Jois (1915-2009) teki astangajoogasta maailmanlaajuisesti tunnetun harjoituksen kuuluisan joogamestarin ja oman gurunsa Sri T. Krishnamacharyan opetusten pohjalta. Jois perusti vuonna 1948 astangajoogan tutkimuskeskuksen (myöhemmin nimi muuttui Krishna Pattabhi Jois Ashtanga Yoga -Instituutiksi) Etelä-Intiaan Mysoren kaupunkiin.

KUUPÄIVÄT

Astanga Shalassa pidetään viikkotunnit normaalisti myös kuunpäivinä (täysikuu ja uusikuu) Jos harjoittelet 6 päivänä viikossa, on kuunpäivä kuitenkin hyvä päivä lepoon tai lyhyeen maadoittavaan asana harjoitukseen ja meditaatioon. Tässä myös vapaa suomennos Eddie Sternin uutiskirjeestä maaliskuulta 2024. Aiheena kuunpäivät.

”Useimmissa hindukäytännöissä täysi- ja uudenkuun päiviä pidetään erityisen voimakkaina rituaalien suorittamiseen, mantrojen laulamiseen ja muihin henkisiin pyrkimyksiin. Tiettyjä asioita ei yleensä tehdä uudenkuun tai täysikuun aikaan, kuten matkan aloittaminen tai yrityksen perustaminen, mutta ne eivät kuitenkaan ole "huonoja" tai "vaarallisia" päiviä. Koska kuu edustaa mieltä, täysikuun aikana on varsin hyvä idea tehdä mieltä ja tunteita tasapainottavia, vakauttavia ja maadoittavia harjoituksia, kuten joogaa, meditaatiota, laulamista ja kaikkea sattvista toimintaa. Monet pitävät uutta kuuta suotuisana "sisäänpäin" kohdistetuille käytännöille ja uusille aluille.

Perinteen, kuten astangajoogan kehittyessä, kehittyi myös käytäntöjä. Astangajoogassa noudatetaan kuupäiviä, koska kun tämä käytäntö ensimmäisen kerran systematisoitiin 1930-luvun lopulla, sitä opetettiin Mysoren sanskritin yliopistossa, jossa vapaapäiviin sisältyivät täysi- ja uusikuu. Noilla vapaapäivillä ei ole mitään tekemistä asanan, pranayaman tai meditaation harjoittamisen kanssa, vaan ne liittyvät perinteisen sanskritin yliopiston vedalaisen oppimisen aikatauluun.

Kuupäivät vapaapäivinä toimivat kuitenkin hyvin astangajoogassa pääasiassa siksi, että useimmat ihmiset tarvitsevat ylimääräistä lepoa, jos he harjoittelevat kuusi päivää viikossa – mutta se ei ole sen kummempaa. Yliharjoittelu ei ole hyväksi kehollesi tai hermostollesi, joten muista palautumisen tärkeys. Ota vapaapäiviä silloin, kun tarvitset niitä, ja opi säätämään käytäntöjäsi kunkin päivän energiatasosi mukaan. Joogajärjestelmä ei ole jotain, jota meidän tarvitsee pakottaa elämään, eli meidän ei tarvitse tehdä joka asentoa joka päivä, se ei ole suorituslaji, vaikka sosiaalinen media ja moderni joogakulttuuri saisivat meidät ajattelemaan niin.

Lepopäiviä tulisi ottaa milloin tahansa, ja joogaa tulisi harjoitella kokonaisuutena ja nähdä ravitsevana harjoituksena. Jos harjoituksesi saa sinut väsymään, loukkaantumaan tai uupumaan, mieti uudelleen, mitä olet tekemässä tai miten lähestyt sitä.Joogan haasteena on tarkkailla kehoasi, mieltäsi, tunteitasi ja energiaasi sekä olla herkkä löytämään ja luomaan tasapainoa ja sisäistä rauhallisuutta”

MYSORE- HARJOITUS

Mysore-harjoitus on perinteinen tapa harjoitella astangajoogaa. Siinä asanat tehdään oman hengityksen tahtiin opettajan läsnäollessa. Tunnilla opettaja opastaa ja avustaa tarpeen mukaan asanoissa ja asanasarjassa eteenpäin. Myös vasta-alkajat voivat osallistuvat mysore-tunneille. Aluksi asanasarja pidetään lyhyenä, jotta oppilas pystyy omaksumaan sen. Sarjaa ei siis tarvitse heti muistaa ulkoa ja jokainen saa edetä omaan, itselleen sopivaan tahtiin.

OHJATTU JATKO

Tunnille voit siirtyä kun olet käynyt alkeiskurssin. Tunnilla tehdään aurinkotervehdykset, koko astangajoogan seisomasarja, asanaharjoitus etenee rauhallisesti istumasarjassa ja loppuliikkeet saa jatkoa asteittain, uusina asentoina halasana ja karnapidasana. Tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen uudet asanat ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi. Tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen. Tunnin rytmi on rauhallinen ja astangajoogan perusteisiin painottuva.


OHJATTU HALF PRIMARY SERIES

Tunnille voit siirtyä kun olet harjoitellut astangajoogaa säännöllisesti useamman kerran viikossa, useamman kuukauden. Tunnilla tehdään aurinkotervehdykset, koko astangajoogan seisomasarja, asanaharjoitus etenee rauhallisesti istumasarjassa ja loppuliikkeet saa jatkoa asteittain. Tunnilla harjoitellaan puolet astangajoogan ykkössarjasta eli Yoga Chikitsasta (navasanaan asti). Loppuliikkeisiin lisätään myös halasana, karnapidasana ja shirsasana. Tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen uudet asanat turvallisesti ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi. Shirsasana eli päälläseisonta tulee osaksi ohjattu tunnin harjoitusta ja shirsasanan oppii parhaiten päälläseisonta- kurssilla tai mysore tunnilla. Tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen.