Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Astanga tarkoittaa kahdeksaa haaraa, joista muodostuu astangajoogan filosofinen perusta.
Patañjalin joogasutran mukaan joogan harjoittajan on mahdollista vapautua mielen ja kehon esteistä noudattamalla näitä kahdeksaa haaraa.

1. YAMA: itsehillintä
2. NIYAMA: asenteet
3. ASANA: asento ; ryhti, bandha lihaslukot, rakenne
4. PRANAYAMA: pranan tietoista ohjausta eli hangityksen säätelyä ja pitkittämistä, avaten tukkeumat ja energia pääsee virtaamaan vapaasti
5. PRATYAHARA: aistien keskittyminen
6. DHARANA: mielen keskittyminen
7. DHYANA: meditaatio
8. SAMADHI: yhteys korkeimpaan tietoisuuteen
ASANAHARJOITUS
Asana- eli asentoharjoituksessa jooga-asennot tehdään aina samassa järjestyksessä vinyasa-menetelmän mukaisesti. Hengitys yhdistettynä asanoihin ja lihaslukkoihin luo sisäistä lämpöä, joka puhdistaa ja vahvistaa kehoa tehokkaasti.
Joogaharjoitus perustuu pitkälti hengitykseen ja siihen, että prana eli puhdas ilma puhdistaa ja elävöittää kehoa ja mieltä. Tietoinen hengitys ja liike yhdistettynä katseen kohdentamiseen kehittää myös aitien keskittymistä, mielen keskittymistä ja lisää omaa sisäistä tietoisuutta.

ALOITTAMINEN

Uusille oppilaille, jotka eivä vielä ole harjoitelleen astangajoogaa suosittelemme aloituskurssille osallistumista. Kurssilla harjoitellaan astangajoogan periaatteita, opetellaan lyhyt asanaharjoitus. Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat aloittaa astangajoogan harjoittelun ja heille jotka kaipaavat kertausta. Kurssille voi osallistua ilman aiempaa kokemusta joogasta. Aloituskurssin jälkeen voit osallistua ohjattu jatko tunneille tai mysore tunneille.

ALOITUSKURSSIT

Sri K. Pattabhi Jois

Pattabhi Jois (1915-2009) teki astangajoogasta maailmanlaajuisesti tunnetun harjoituksen kuuluisan joogamestarin ja oman gurunsa Sri T. Krishnamacharyan opetusten pohjalta. Jois perusti vuonna 1948 astangajoogan tutkimuskeskuksen (myöhemmin nimi muuttui Krishna Pattabhi Jois Ashtanga Yoga -Instituutiksi) Etelä-Intiaan Mysoren kaupunkiin.

KUUPÄIVÄT

Perinteen mukaan kuupäivät ovat lepopäiviä. Kun harjoittelet säännöllisesti 6 kertaa viikossa on tärkeää huomioida kuunpäivät lepopäivinä. Astanga Shalassa kuunpäivinä pidetään normaalisti viikkotunnit. Suosittelemme vain ykkössarjan harjoittelemista kuupäivinä, voimakkaita taaksetaivutuksia ei myöskään suositella tehtävän.

Kevätkauden 2023 kuupäivät:
7.1. – Täysikuu
22.1. – Uusikuu
6.2. – Täysikuu
20.2. – Uusikuu
7.3. – Täysikuu
21.3. – Uusikuu
6.4. – Täysikuu
20.4. – Uusikuu
5.5. – Täysikuu
19.5. – Uusikuu


MYSORE- HARJOITUS

Mysore-harjoitus on perinteinen tapa harjoitella astangajoogaa. Siinä asanat tehdään oman hengityksen tahtiin opettajan läsnäollessa. Tunnilla opettaja opastaa ja avustaa tarpeen mukaan asanoissa ja asanasarjassa eteenpäin. Myös vasta-alkajat voivat osallistuvat mysore-tunneille. Aluksi asanasarja pidetään lyhyenä, jotta oppilas pystyy omaksumaan sen. Sarjaa ei siis tarvitse heti muistaa ulkoa ja jokainen saa edetä omaan, itselleen sopivaan tahtiin.

OHJATTU JATKO

Tunnille voit siirtyä kun olet käynyt alkeiskurssin. Tunnilla tehdään aurinkotervehdykset, koko astangajoogan seisomasarja, asanaharjoitus etenee rauhallisesti istumasarjassa ja loppuliikkeet saa jatkoa asteittain, uusina asentoina halasana ja karnapidasana. Tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen uudet asanat ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi. Tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen. Tunnin rytmi on rauhallinen ja astangajoogan perusteisiin painottuva.


OHJATTU HALF PRIMARY SERIES

Tunnille voit siirtyä kun olet harjoitellut astangajoogaa säännöllisesti useamman kerran viikossa, useamman kuukauden. Tunnilla tehdään aurinkotervehdykset, koko astangajoogan seisomasarja, asanaharjoitus etenee rauhallisesti istumasarjassa ja loppuliikkeet saa jatkoa asteittain. Tunnilla harjoitellaan puolet astangajoogan ykkössarjasta eli Yoga Chikitsasta (navasanaan asti). Loppuliikkeisiin lisätään myös halasana, karnapidasana ja shirsasana. Tunneilla opit tekemään asanaharjoituksen uudet asanat turvallisesti ja löydät oikean linjauksen harjoitukseesi. Shirsasana eli päälläseisonta tulee osaksi ohjattu tunnin harjoitusta ja shirsasanan oppii parhaiten päälläseisonta- kurssilla tai mysore tunnilla. Tunti päättyy ohjattuun rentoutukseen.